Nyitva tartás:
H-Cs: 9:00-17:00
P: 9:00-15:00

H-1107 Budapest, Száva utca 6.
Telefon: +3614332112
Fax: +3614332113
E-mail: info@eurhythmics.hu

Eurhythmics


Bruce Springsteen, Wrecking Ball turné.

2012-2013

Bruce Sprinsteen védjegye az élő zenélésnek, így ez az Amerikát és Európát érintő koncert-turné 18 zenésszel valósul meg a színpadon. Ennek a kihívásnak megfelelően állította össze John Cooper vezető hangmérnök (Solotech, Las Vegas) a hangrendszert 68 csatorna vezetéknélküli mikrofonból és további személyi monitorrendszerből, melynek 20 csatorna Axient és 8 csatorna PSM1000 az elemei. Monty Carlo és Troy Milner monitor hangmérnökök közel 100 bemeneti csatornát kezelnek a keverőpulton.

 „A turné kezdetén San Jose-ban  nagyon nehezen lehetett rádiófrekvenciás (RF) helyet találni az összes RF berendezésnek. Bruce vezetéknélküli mikrofonjával is „túléltünk” egy interferencia problémát.”, emlékszik Monty, aki 1992-óta vesz részt minden Springsteen turnén. „Még azon az éjszakán beszéltem a turné igazgatóval, hogy az elkövetkező eseményekre kerítsünk egy Axient rendszert.”

Pár napon belül a Solotech jóvoltából 20 csatorna Axient állt rendelkezésre, a spanyolországi eseményekre. „Szerencsére két koncert elegendő időt biztosított, hogy személyre szólóan és átláthatóan beállítsam, „ meséli Carlo. „Axient rendszer által lehetőségei biztonságot adnak az előadók és a hangmérnökök számára.”

John Cooper Monty Carlo and Troy Milner

A turnén alkalmazott rendszer elemei:

2db ShowLink access point, 3 db Ethernet osztó, 3 db antenna közösítő, 20 csatorna Axient, akkumulátor feltöltő részleg.

Énekre 8db kéziadó, SM58-as mikrofon-kapszulákkal, 8db zsebadó fúvósokra Beta 98H/C mikrofonnal, 3 db beépített mikrofonnal tangóharmonikára és sípra.

„Bruce mikrofonjára Frekvencia Diverzitás opciót alkalmaztam két különböző frekvencián átkapcsolhatóan, ha az egyik csatornán RF interferencia probléma jelentkezne.

Ugyan ez az opció kiítűnően működött a fúvósokra két zsebadóval, akik szó szerint az előadás közepén „kapcsolódtak” be és a Showlink rendszer automatizáltan kapcsolt új frekvenciára a második zsebadón. Ez nagyon cool”

„Springsteen alapvetően a Solotech monitorhangfalaira támaszkodik, a személyi monitor-t a meghatározó magas hangtartomány a teljes színpadon való jelenléte miatt alkalmazza. A PSM1000-t elsődlegesen  zenekari tagok, ezen kívül vendégművészek és technikai csapattagok használják. Az én munkámat könnyűvé a zenekart boldoggá teszi,” meséli Troy Miller.

„A Cue mode lehetővé teszi, hogy belehallgassak az összes monitorútba, amit az előadó hall - mintha a színpadon lennék-  ezzel is sok-sok kilométert és időt megtakarítva, "mondja Milner.

„Ja és az újratölthető akkumulátorok… Bruce show-műsora tipikus  három és fél órás rohanás de 8-10 órás töltés, így nem kell aggódnom az elemek élettartamáért.”

Milner így fogalmazott a hangminőségről „ Elszálltam…” Mellesleg nem érzem, hogy a zsebvevőt viselem, ez az a IE kütyü, melyet más turnékon is használni fogok.”

Az előadás napján Monty Carlo scan-eli a helyi RF környezetet az Axient Spectrum Manager-el és a Workbench 6 software-el. „Ez egy fantasztikus eszköz, amit nekem találtak ki. Nem csak megtalálja és csatarendbe állítja a frekvenciákat, hanem megmutatja a helyi RF térképet is. A WWW6 megtalálja az elsődleges és tartalék frekvenciáka, egész nap figyeli az akkumulátorokat és ha szükséges az adók teljesítményét.


Bruce nagyon szereti elhagyni a színpadot, így annak megfelelően változtatom az adó teljesítményét 10-50mW között. Nyilvánvalóan tudja, hogy a hosszú előadást végig tudja csinálni, ahol nincs átöltözés, így a pontos elem-töltöttség szintjének jelzése létfontosságú.
Az Axient-re való váltás másik előnye a szélessávú hangolhatóság. Ugyanazt a rendszert tudtuk használni Európában és Amerikában is. Carlo meséli  „Az Axient kinyitotta az RF világot. A teljes UHF sávot használjuk 470-698MHz-ig (USA) mikrofonok számára fenntartottuk a régi J5 sávor 578-638MHz, a többit gitárra és személyi monitorokra használjuk. Az hogy a vevők a teljes frekvenciatartományban képesek működni kiváló feltételeket biztosítanak számomra, ahol túlzsúfolt az RF környezet.”  John Cooper FOH hangmérnök kritériuma, hogy a vezeték-nélküli  mikrofon hűen adja vissza az eredeti vezetékes mikrofon jellegzetességeit.
„Bruce aktívabb mint valaha a színpadon. Körbeszaladgál, vizet önt magára hűtésként, néha elejti a mikrofont és alkalmanként bőrig ázik, amikor átrohan a stadionon esőben. A rendszer "nyeklés" nélkül kibírta. Az Axient a kiváló példa arra, ahogy a Shure következetesen fejleszti a minőséget termékeiben megőrizve megbízhatóságát.

Forrás: szöveg és képek egy része Shure Inc.,

további képek http://brucespringsteen.net/ by Jo Lopez , video youtube

[ 2012. szeptember 26. 11:06 ]